AKTUELNO

Od 35.000 evidnetiranih, nestalih lica, preko 72 odsto slučajeva je rešeno. Međutim, ostalo je još 10.653 nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije za kojima se traga i dalje. Srbija je odgovorna, ali i Zagreb, Sarajevo i Priština moraju ozbiljnije da se uključe, kazali su sagovornici Pinka.

Borićemo se da pronađemo sve nestale osobe, a nisu nestale dok god ih pominjemo, poručio je predsednik Aleksandar Vučić tokom jučerašnje posete Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Predsednik komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović kazao je u Novom jutru Pink televizije da je država Srbija svesna da je pitanje nestalih na teritoriji KiM važno, i da će nadležne institucije dati sve od sebe da se ovo pitanje reši.

- Ovo je proces koji traje u kontinuitetu traje jako dugo, od 35.000 evidnetiranih, nestalih lica preko 72 odsto slučajeva je rešeno, ali ostalo je još 10.653 nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije za kojima se traga i dalje – kazao je Odalović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako je rekao, nestala lica su jedan od najtežih posledica sukoba koji su se u bliskoj istoriji dešavali na teritoriji Balkana.

- Srbija je krajnje odgovorna u ovom procesu i odgovorno se odnosi prema svim zahtevima i traženjima. Međutim, tražimo da se tako ponašaju i drugi. Zagreb, Sarajevo i Priština imaju visok stepen odgovornosti, jer oni takođe imaju značajnu arhivu koja može da pomogne u ovom procesu – smatra Odalović naglašavajući da se uglavnom od Srbije očekuje da se otovori arhive, dok sa druge strane na nailazi na saradnju.

- Ne smemo da zaboravimo da su tela tamo, mrtvačnice se tamo nalaze, ne u Srbiji. Pronašli smo preko 4.000 tela ili delova tela koja nisu identifikovana. Najveći deo arhive se nalazi i u Hagu, u NATO-u, a takođe je važno da se otovri i arhiva OEBS-a – naglašava Odalović, ističući značaj međunarodnih arhiva.

- Najveći borj nestalih bio je u nekim privremenim logorima, gde su odvozeni na neka stratišta. Tražimo da se sve to ponovo pretraži. Žuta kuća je takođe jako važna, jer po izveštajima koji su radili međunarodne organizajie, vidi se da su ljudi srpske nacionalsti uglavnom bili na takvim mestima – objašnjava predsednik komisije za nestala lica Vlade Srbije.

- Potrebna nam je podrška od spolja, bez međunarodne saradnje ne može da se dođe do rešenja – objasnio je Odalović.

Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, kaže da na prostoru Kosova i dalje postoji razlika u žrtvama, i to zbog nacionlanosti.

Foto: TvPink Printscreen

- Tamo i dalje postoje žrtve prvog i drugog reda, i zbog toga i dalje tragamo za 570 nestalih na prostoru KiM. Ne znamo pravno ko su nalogodavci i ubice, i na žalost 20 godina kasnije i dalje se traga za ubicama na ovim prostorima, najviše u Starom Grackom, na Bistrici kada su ubijena dva dečaka ili kada je dignut u vazduh autobus Niš ekspresa, stradanja u Orahovcu … - nabraja Petković slučajeve koji su se desili na Kosovu, a i dalje nisu rešeni.

- Srpska strana čini sve da se utvrdi ta istina. Srbija nikada neće odustati od traganja za istinom, ratni zločini ne zastarevaju – dodao je on.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#nestali

'